Tutoriale

Stim deja ca WordPress este una dintre cele mai populare platforme de blogging (si nu numai, caci poate la fel de bine gazdui orice tip de site), iar asta din cauza ca este o platforma accesibila, cu care se poate obisnui oricine, indiferent de experienta pe care o are in materie de administrare de website-uri.

Totusi, instalarea wordpress-ului pe un domeniu nu garanteaza neaparat un site de succes, cel putin nu fara optimizarea lui si, bineinteles, fara continut de calitate. Cand ne referim la optimizarea unui site wordpress, nu ne referim neaparat la optimizarea pentru motoarele de cautare, ci la cumulul de masuri pe care un webmaster trebuie sa il ia pentru a avea un site care sa fie pe placul utilizatorilor, cat si al motoarelor de cautare.

Pentru a putea optimiza cum trebuie un site wordpress, trebuie sa intelegem ce asteptari au utilizatorii de la respectivul site. Cel mai adesea, e vorba de optimizarea resurselor pentru a putea avea pagini web care se incarca rapid, care nu sunt de dimensiuni mari, respectiv care nu consuma resurse multe pentru cei care folosesc date mobile pentru a accesa site-ul etc.
In principiu, ar trebui sa aveti in mnte urmatoarele masuri:

1) E foarte important sa alegeti un serviciu de hosting decent, nu doar pentru ca este mai ieftin, ci unul care sa aiba experienta si sa aiba reputatie buna. Daca site-urile se incarca greu din cauza hosting-ului, asta e deja o lupta pierduta din start;
2) Pe langa hosting, alegerea unei teme care sa se incarce rapid e vitala. Sigur, ea poate fi custom si facuta special pentru site-ul vostru, dar la fel de bine poate fi si cumparata. Conditia este sa se incarce rapid.
3) Nu instalati prea multe plugin-uri sau daca aveti deja instalate mai multe, intrebati-va daca sunt ele necesare, respectiv daca nu ar putea fi inlocuite de cateva modificari in codul temei.
4) Goliti folderul “Trash”. Puteti face asta manual sau adaugand in fisierul wp-config.php functia “define (‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 7);” pentru a sterge de tot din Trash dupa 7 zile. Puteti inlocui, de exemplu, in loc de cifra 7 cu 0, astfel incat folderul respectiv sa fie golit instant.
5) Trebuie sa optimizati pozele si alte elemente interactive astfel incat sa nu ocupe prea mult spatiu (mai ales pentru planurile reduse de hosting), cat si pentru o incarcare mai rapida.
6) Nu puneti prea multe reclame pe site. Mai multe reclame inseamna mai multe elemente interactive, care cumulate cu mai multe poze, pot duce la un timp mai mare de incarcare al paginilor;
7) Instalati un plugin de cache, caci are rol decisiv in ceea ce priveste timpii de incarcare ai paginilor, intrucat cu ajutorul lui, nu mai este nevoie de efectuarea unor comenzi PHP sau MySQL. In cazul unor site-uri mai mari, va puteti orienta spre un CDN (Content Delivery Network).

Nu in ultimul rand, website-ul trebuie verificat pe toate browser-ele posibile, atat de pe dispozitive desktop, cat si de pe dispozitive mobile (incluzand aici dispozitive cu mai multe display-uri si cu sisteme diferite de operare), astfel incat eventualele probleme sa fie rapid depistate.