Seo

In Septembrie 2016, Google a promis ca va scoate in evidenta faptul ca protocoalele HTTP nu mai sunt sigure, mai ales atunci cand utilizatorii de internet vor trebui sa se logheze pe site-uri (respectiv sa introduca un username si o parola) care folosesc acest protocol si care nu au trecut inca la HTTPS.

Cum va poate afecta asta afacerea? Ei bine, desi nu o face intr-un mod strident, incepand cu versiunea 56 a Google Chrome, in paginile de logare pe site-uri, textul “Not secure” este afisat in dreptul adresei de Internet, ceea ce inseamna ca respectivul website nu foloseste o conexiune criptata. Asta poate duce in timp la un grad scazut de incredere, mai ales din partea celor care intra pentru prima data pe site-ul vostru de prezentare, ori asta inseamna implicit mai putini clienti, mai putine conversii, mai putine incasari.

Diferenta intre HTTP si HTTPS

De ce se doreste trecerea la HTTPS pentru site-urile care folosesc conturi (si implicit parole) si, ulterior, a tuturor site-urilor? Odata ce intelegeti diferenta intre HTTP si HTTPS, o sa vedeti de ce e important.

HTTP este acronimul de la Hyper Text Transfer Protocol  este practic o aplicatie a carui scop este sa livreze informatia utilizatorilor fara ca modalitatea de primire si de livrare a datelor sa conteze prea mult. Este folosita pe larg pentru ca nu consuma atat de multe date precum alte protocoale, ori asta inseamna viteza de transfer mai mare. Folosteste protocolul de transfer si control al transmisiilor (TCP Port 80), ceea ce e important pentru ca asta inseamna ca pentru a trimite sau pentru a primi date, calculatorul trebuie sa foloseasca acest protocol.

HTTPS este acronimul de la Secure HyperTexte Transfer Protocol. Utilizeaza sistemul TCP Port 443, dar actioneaza sinergic cu protocolul SSL (acronimul Secure Sockets Layer), care el este de fapt raspunzator pentru transferul datelor in siguranta (criptate, mai bine zis) din punctual A in punctul B.

Cu alte cuvinte, HTTPS este mai putin vulnerabil, spre deosebire de HTTP, care are sisteme de siguranta minimale, iar asta este folositor indeosebi in cazul informatiilor sensibile precum informatii financiare, tranzactii, mail-uri etc.

Ce puteti face?

Google a facut deja disponibile documente care sa serveasca tuturor celor care vor sa faca tranzitia de la HTTP la HTTPS, insa e nevoie si de actiune din partea webmaster-ilor. Companiile de hosting ofera certificate SSL, iar pentru implementare exista tutoriale, precum si oameni antrenati pentu ca aceasta tranzitie sa se faca fara erori care sa altereze site-urile sau utilizatorii in vreun fel